CULTUURDEBAT 2024

donderdag 19 september 2024 - 19 uur

Memorandum 2025-2030

Memorandum

cultuurbeleid Vilvoorde

2025 - 2030


Ieder heeft het recht een menswaardig leven te leiden.

Daartoe waarborgen de wet, het decreet of...

Die rechten omvatten inzonderheid:

5°    Het recht op culturele en maatschappelijke ontplooiing

(Belgische grondwet art. 23)


CULTUURRAAD VILVOORDE

Administratief centrum Mattenkot

Lange Molensstraat 44

1800 Vilvoorde

02 255 79 51


 πŸŒ www.cultuurraadvilvoorde.be

 πŸ˜ΆπŸ“” @cultuurraadvilvoorde

 βœ‰οΈ info@cultuurraadvilvoorde.be


INLEIDING


De Adviesraad voor Cultuur van Stad Vilvoorde heeft besloten om het 3de Memorandum voor de periode 2025-2030 te laten uitwerken door de ondertekenende werkgroep van de Cultuurraad. Dit Memorandum - goedgekeurd op de Cultuurraad van 27 maart 2024 - geeft aan dat er actieve betrokkenheid is geweest bij het definiëren van de culturele koers en doelstellingen voor de komende jaren. Memoranda spelen vaak een cruciale rol bij het vaststellen van prioriteiten, het definiëren van strategieën en het stimuleren van culturele ontwikkeling binnen een gemeenschap.


Het Memorandum is een gestructureerd overzicht van wat de culturele gemeenschap in Stad Vilvoorde belangrijk acht en waar zij naar streeft. Het fungeert als een leidraad voor het culturele beleid en biedt een referentiekader voor het nemen van beslissingen en het plannen van toekomstige initiatieven. Het kan ook dienen als een middel om de betrokkenheid van de aangesloten verenigingen te vergroten en een gemeenschappelijke visie te bevorderen. Dit kan bijdragen aan een transparante en participatieve aanpak bij het vormgeven van het culturele landschap van de stad, waarbij de stemmen en behoeften van de culturele gemeenschap serieus worden genomen. Het uiteindelijke resultaat kan een versterking zijn van de culturele identiteit en het welzijn van Stad Vilvoorde.


Bij een tussentijdse evaluatie is gebleken dat de inspanningen op het gebied van cultuurbeleid op een positieve manier zijn voortgezet door de Stad. Deze positieve tussentijdse evaluatie biedt niet alleen erkenning voor de inzet van de betrokken partijen, maar kan ook dienen als motivatie om op de goede weg door te gaan en eventueel aanpassingen te maken waar nodig. Het is een goed teken voor de culturele vitaliteit van de stad en voor degenen die profiteren van en deelnemen aan culturele initiatieven.


·     Cultuurcentrum Het Bolwerk blijft een succesverhaal en heeft de coronaperiode met verve overleefd. We stellen vast dat het vandaag terug op hetzelfde niveau staat als vóór corona dankzij veerkracht en aanpassingsvermogen van zowel het centrum als de gemeenschap die het ondersteunt.

·     De bibliotheek zag ook haar bezoekersaantal na de coronaperiode opnieuw gestaag toenemen. Dit bleek uit de resultaten van de enquête die door de directie werd voorgesteld op de Cultuurraad. Dit soort positieve trends is belangrijk, niet alleen voor de bibliotheek zelf maar ook voor de bredere gemeenschap, aangezien bibliotheken vaak fungeren als centrale culturele en educatieve hubs. Het lijkt erop dat de bibliotheek met succes inspeelt op de behoeften van het publiek, wat gunstig is voor het culturele landschap van de stad Vilvoorde.

·     De Cultuurraad blijft gewaardeerde initiatieven zoals tentoonstellingen, voorleesuurtjes voor kinderen, school-voorstellingen, taalbaden, schaaklessen enz. van beide instellingen als meerwaarde erkennen. Dergelijke activiteiten dragen inderdaad bij tot maatschappelijke vorming door culturele, educatieve en sociale aspecten te integreren. Voorleesuurtjes en school-voorstellingen dragen bij aan de educatie en ontwikkeling van kinderen, terwijl tentoonstellingen en taalbaden de culturele bewustwording en taalvaardigheid kunnen bevorderen.

·     De publiciteit rond het cultureel aanbod is verbeterd.

·     Het vereenvoudigen van administratieve opdrachten voor culturele verenigingen is een positieve stap. Het verlichten van de administratieve lasten heeft verschillende voordelen, waaronder het stimuleren van een soepelere werking van de verenigingen, het vergemakkelijken van hun betrokkenheid bij culturele activiteiten en het bevorderen van een meer inclusieve deelname. Het verminderen van bureaucratie stelt culturele verenigingen in staat zich meer te richten op hun kerntaken, zoals het organiseren van evenementen, het bevorderen van kunst en cultuur en het dienen van de gemeenschap. Dit kan ook nieuwe verenigingen aanmoedigen om op te komen, omdat de drempel voor deelname lager wordt. Over het algemeen kan het vereenvoudigen van administratieve procedures bijdragen aan een levendiger cultureel landschap en een gunstige omgeving creëren voor de groei en ontwikkeling van culturele initiatieven binnen een gemeenschap.

·     Het organiseren van zomer- en winterevenementen die cultuur dichter bij de mensen brengen, is een uitstekende manier om de betrokkenheid van de gemeenschap te vergroten en een levendig cultureel landschap te bevorderen. Zulke evenementen bieden verschillende voordelen:


·     Toegankelijkheid: Door culturele activiteiten buitenshuis te organiseren tijdens de zomer- en wintermaanden, vergroot je de toegankelijkheid voor een breder publiek. Mensen kunnen deelnemen aan culturele evenementen in een informele en vaak gezellige sfeer.

·     Samenbrengen van de gemeenschap: Evenementen zijn uitstekende gelegenheden om de gemeenschap samen te brengen. Ze bieden mensen de kans om elkaar te ontmoeten, te genieten van gedeelde ervaringen en sociale banden te versterken.

·     Cultuur in verschillende seizoenen: Het organiseren van evenementen tijdens zowel de zomer als de winter zorgt voor een diversiteit aan culturele ervaringen. Dit kan variëren van openluchtconcerten en festivals in de zomer tot winterse evenementen zoals kerstmarkten of culturele activiteiten rondom de feestdagen.

·     Promotie van lokale kunst en ambachten: Dergelijke evenementen bieden vaak een podium voor lokale kunstenaars, ambachtslieden en culturele instellingen. Het kan de lokale kunstscene stimuleren en de waardering voor lokale talenten vergroten.

·     Toeristische aantrekkingskracht: Aantrekkelijke culturele evenementen kunnen ook de toeristische aantrekkingskracht van de stad vergroten. Bezoekers van buiten de stad worden aangetrokken door de diverse en boeiende culturele programma's.


·     De Vilvoordse verenigingen blijven zorgen voor een ruim aanbod aan culturele activiteiten. Een divers en rijk aanbod draagt bij aan de culturele levendigheid van de gemeenschap. Het geeft mensen de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende activiteiten en evenementen die aansluiten bij hun interesses en voorkeuren. Een gevarieerd aanbod kan ook de gemeenschapsbinding versterken door diverse groepen binnen de samenleving aan te spreken. Het bevordert sociale interactie, betrokkenheid en het delen van allerhande culturele ervaringen. Dit kan uiteindelijk bijdragen aan een verrijking van het culturele leven in Vilvoorde en een positieve impact hebben op de levenskwaliteit van de inwoners. De verenigingen blijven actief bijdragen aan de culturele dynamiek van de stad en dat is iets om te koesteren en ondersteunen. Nochtans is de Cultuurraad van mening dat een Memorandum voor de nieuwe beleidsperiode 2025-2030 zich opdringt, rekening houdend met de groeiende bevolking, de toenemende diversiteit en de niet-aflatende druk op het Nederlandstalig karakter van de stad.


Een cultuurbeleid is voor de Cultuurraad een beleid dat, in een vreedzame samenleving, binnen het kader van en met respect voor de hiërarchie van de rechtsbronnen en de daaraan verbonden rechten en plichten, rekening houdt met de complexe samenstelling van de bevolking van onze snelgroeiende stad, met bovendien de voortschrijdende verstedelijking in de nabijheid van een uitdijende grootstad, de multi-culturaliteit, de Europeanisering. Het moet een cultuurbeleid zijn waar burger, stad en patrimonium beter van worden met aandacht voor kritische zin en humanistische waarden, waarin de fundamentele democratische rechten, vrijheden en waarden – de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de gewetensvrijheid, de gendergelijkheid, de scheiding van levensbeschouwing en overheid, non-discriminatie – de grondslag vormen met respect voor elkaars cultuur, religieuze en filosofische overtuiging (cfr. Vilvoords charter voor interlevensbeschouwelijke dialoog).


Cultuur op maat van de stad, met de eigen kenmerken, binnen de stedelijke structuur, met respect voor het erfgoed, regionaal, provinciaal, nationaal en internationaal verbonden (bvb. partnersteden) en met respect voor het behoud van het Nederlandstalig karakter van de stad. 


Ongeveer de helft van het huidig aantal inwoners is van allochtone oorsprong. Er worden in het dagelijkse leven meer dan 110 vreemde talen gebruikt. Vilvoorde is gelegen op de industriële as Charleroi - Brussel - Mechelen - Antwerpen. De stad heeft de laatste decennia, vooral sedert de zestiger jaren, belangrijke wijzigingen op het economische vlak ondergaan met de sluiting van talrijke middelgrote bedrijven. Nochtans kon zij een behoorlijk hoog niveau van werkgelegenheid handhaven en een behoorlijk niveau van levensstandaard behouden. Met haar populatie van 47.385 (per 1 januari 2024) inwoners is Vilvoorde een stad die aanspraak maakt op een regionale centrumfunctie. Het zijn deze basisprincipes die de werkgroep heeft gehanteerd bij de opstelling van dit Memorandum. 


Vilvoorde heeft heel wat te bieden. Hoewel er goed gebruik wordt gemaakt van de verschillende bestaande forums (UIT, Brabantse Kouters, Noordrand…) en sociale media (website, Facebook, Instagram...) om het Vilvoords cultuuraanbod te promoten is het aanbod nog onvoldoende gekend buiten onze stad. Nieuwe activiteiten met een bovenlokaal karakter kunnen beter inspelen op initiatieven zoals Erfgoeddag, Open Monumentendag, Week van de Amateurkunsten, Week van de Smaak…


De stad Vilvoorde moet derhalve bijzondere aandacht besteden aan haar toeristisch beleid door de informatie voor burgers makkelijker bereikbaar te maken (bvb. door meer zichtbaarheid op de website van de stad, via het infopunt, door uitgifte van toeristische folders, brochures, gidsen...). Een actieve samenwerking tussen stad, de verenigingen en de private sector is aan te bevelen om zo te komen tot een geïntegreerd toerismebeleid.


Dit Memorandum streeft naar een evenwichtig cultuurbeleid dat zowel de lokale gemeenschap dient als Vilvoorde op de kaart zet, zowel cultureel als toeristisch.


AANDACHTSPUNT 1 

De organisatie van inspraak, participatie en democratie


Dit aandachtspunt van de Adviesraad voor Cultuur in Vilvoorde benadrukt verschillende belangrijke aspecten met betrekking tot inspraak, participatie en democratie in het cultuurbeleid. 


1.   Open vergaderingen en huishoudelijke reglementen: De wens voor open vergaderingen voor zowel de Cultuurraad als andere adviesraden is een positieve stap naar transparantie en betrokkenheid van de gemeenschap. Het belang van duidelijke en geüpdatete huishoudelijke reglementen wordt erkend als een manier om deze openheid te bevorderen.

2.  Opvolging van adviescommissies: Het benadrukken van de noodzaak om de werking van de adviescommissies nauwlettend te volgen en indien nodig bij te sturen, wijst op de behoefte aan effectieve en doelgerichte participatie van deze commissies.

3.  Verbetering van informatiestroom: Het belang van een snelle en effectieve informatieoverdracht tussen interne diensten en de Cultuurraad wordt aangekaart. Een verbeterde communicatie leidt tot efficiëntere adviezen en een constructievere samenwerking.

4.  Meerjaren-cultuurbeleidsplan: Het pleidooi voor een meerjaren-cultuurbeleidsplan met concrete doelstellingen en jaarlijkse evaluaties weerspiegelt de behoefte aan een gestructureerde aanpak en voortdurende verbetering van het cultuurbeleid.

5.  Betrokkenheid van niet-georganiseerde burgers: Het nadenken over manieren om niet-georganiseerde burgers meer inspraak te geven in het cultuurbeleid, inclusief het gebruik van participatieplatforms en e-toepassingen, benadrukt de inspanning om de betrokkenheid van de bredere gemeenschap te vergroten.

6.  Effectieve informatiestroom via website en sociale media: Het benutten van de eigen website en sociale media van de Cultuurraad voor een snelle en soepele doorstroming van informatie benadrukt moderne communicatiemiddelen als essentieel voor effectieve participatie.


De Adviesraad voor Cultuur zet zich in voor een inclusief, transparant en goed functionerend participatieproces in het cultuurbeleid van Vilvoorde.


AANDACHTSPUNT 2 

Betaalbare infrastructuur


Het aandachtspunt over betaalbare infrastructuur in Vilvoorde benadrukt een aantal belangrijke overwegingen met betrekking tot het gebruik van gemeentelijke gebouwen en faciliteiten voor verenigingen en burgers. 


1.   Overzicht van beschikbare infrastructuur: Het pleidooi voor een overzicht van beschikbare gebouwen en faciliteiten, regelmatig bijgewerkt, toont het belang van transparantie en toegankelijkheid van informatie. Het kan verenigingen en burgers helpen bij het vinden van geschikte ruimtes voor hun activiteiten.

2.  Betaalbaarheid voor verenigingen: De wens om verenigingen in staat te stellen hun activiteiten voort te zetten zonder financiële belemmeringen benadrukt het belang van het ter beschikking stellen van de infrastructuur tegen betaalbare prijzen.

3.  Genereren van inkomsten voor verenigingen: Het erkennen van het gebruik van deze infrastructuur moet verenigingen de mogelijkheid bieden om inkomsten te genereren. Dit speelt een cruciale rol bij het waarborgen van de levensvatbaarheid van het verenigingsleven.

4.  Fysieke toegankelijkheid: Het aankaarten van de noodzaak voor betere fysieke toegankelijkheid in bijvoorbeeld Cultuurcentrum Het Bolwerk toont aandacht voor inclusiviteit. Het streven naar betere toegankelijkheid voor mensen met een beperking en ouderen kan de algemene toegankelijkheid van culturele voorzieningen verbeteren.

5.  Veiligheid en comfort voor alle bezoekers: Het noemen van specifieke maatregelen, zoals betere schikking voor rolstoelgebruikers en handvatten/leuningen voor mensen met mobiliteitsproblemen, is belangrijk voor een veilige en comfortabele omgeving voor alle bezoekers.


De Cultuurraad wenst dat de infrastructuur van Vilvoorde op een effectieve en inclusieve manier wordt beheerd, zodat het ten goede komt aan de bredere gemeenschap en het verenigingsleven.


AANDACHTSPUNT 3 

Diversiteit en cultuur naar de burger brengen


Het derde aandachtspunt van de Adviesraad voor Cultuur in Vilvoorde, gericht op diversiteit en het brengen van cultuur naar de burger, legt de nadruk op toegankelijkheid, inclusie en het versterken van het Nederlandstalig karakter van de stad. 


1.   Versterking van Nederlandstalig karakter: Vilvoorde telt meer dan 110 nationaliteiten bij haar inwoners. Om de culturele rijkdom van deze verscheidenheid beter tot uiting te laten komen is een verbindingstaal meer dan noodzakelijk. Het promoten en onderwijzen van algemeen Nederlands is dan ook een noodzaak om de toegankelijkheid tot cultuur voor verschillende gemeenschappen te optimaliseren en als een manier om het Nederlandstalig karakter van de stad te versterken. De Cultuurraad pleit voor een aangepaste infrastructuur in alle wijken om cultuur lokaal te verankeren.

2.  Win-Win verhaal van diversiteit: De ervaringen van de werkgroep "diversiteit" wijzen op het potentieel van het betrekken van diverse medeburgers van andere origine. Het streven naar blijvende resultaten benadrukt de noodzaak van voortdurende inspanningen en samenwerking.

3.  Cultuur naar de wijken en gemeenschappen brengen: Het letterlijk brengen van cultuur naar wijken, scholen, RVT's en huiskamers via kleinschalige initiatieven wordt benadrukt als een manier om cultuur laagdrempelig en bereikbaar te maken voor een breed publiek.

4.  Ondersteuning van lokaal sociaal-culturele initiatieven: De waarde van lokale sociaal-culturele initiatieven, zoals straat- en wijkfeesten, wordt erkend en pleit voor blijvende ondersteuning van deze activiteiten in de gemeenschap.

5.  Modernisering van cultuurbeleving: Het streven naar een moderne cultuurbeleving die zichtbaar is in het straatbeeld en ondersteund wordt door publiciteit en moderne technologie, onderstreept de noodzaak van innovatie en hedendaagse benaderingen van cultuur.

6.  Verbeteringen aan het infopunt: De suggesties voor verbeteringen aan het infopunt, zoals een betere zichtbaarheid aan de straatkant en mogelijke uitbreiding naar andere lokale instellingen, weerspiegelen het streven naar een laagdrempelige toegang tot informatie voor alle inwoners.


De Cultuurraad wenst cultuur integraal te maken in het dagelijks leven van alle inwoners, ongeacht hun achtergrond, en om de stad op een inclusieve en moderne manier te presenteren.


AANDACHTSPUNT 4 

Toegankelijkheid van cultuur


Het vierde aandachtspunt betreft de toegankelijkheid van cultuur en benadrukt verschillende initiatieven en strategieën om een breed publiek te betrekken. 


1.   Ondersteuning van initiatieven zoals UITpas en Vrijetijdspas: Het belang van blijvende ondersteuning voor initiatieven zoals UITpas en Vrijetijdspas wordt benadrukt. Deze initiatieven bieden kansen voor sociale en culturele participatie en stimuleren deelname aan het diverse vrijetijdsaanbod.

2.  Promotie van divers vrijetijdsaanbod: Deze initiatieven kunnen worden ingezet om het diverse vrijetijdsaanbod, zowel stedelijk als particulier en via verenigingen, op een professionele manier te promoten, vooral bij kansengroepen.

3.  Strategieën per leeftijdscategorie en sociale diversiteit: Er wordt aangedrongen om duidelijke strategieën op te zetten voor toegankelijkheid tot cultuur, zowel per leeftijdscategorie als in het raam van sociale diversiteit. Dit omvat het intensiveren van samenwerking met scholen, jeugdwerkingen en socio-culturele verenigingen in Vilvoorde. Een doelgerichte aanpak kan ervoor zorgen dat het cultuuraanbod aansluit bij de behoeften en interesses van verschillende doelgroepen.

4.  Promotie en kennis van het Nederlands: Er wordt benadrukt dat permanente aandacht moet uitgaan naar de promotie en kennis van het Nederlands als lokale omgangstaal. Dit is essentieel voor een vlotte toegang tot het cultuuraanbod en het biedt mogelijkheden om Nederlands te leren en actief te gebruiken op het terrein.


Dit geeft aan dat het cultuurbeleid van Vilvoorde gericht is op inclusiviteit en toegankelijkheid, waarbij verschillende initiatieven en strategieën worden ingezet om een breed en divers publiek te betrekken bij het culturele leven van de stad.




AANDACHTSPUNT 5 

Ruimte scheppen voor Vilvoords talent


Het vijfde aandachtspunt benadrukt de noodzaak om ruimte te creëren voor het lokale talent in Vilvoorde. 


1.   Aangepast subsidiëringsysteem: Het aandringen op een aangepast systeem van subsidiëring wijst op de erkenning van de waarde van lokaal talent. Een effectief subsidiesysteem kan financiële ondersteuning bieden aan individuele kunstenaars en culturele projecten.

2.  Inrichting van specifieke activiteiten en projectondersteuning: Het stimuleren van specifieke activiteiten en het ondersteunen van projecten biedt concrete kansen voor zowel bekend als onbekend talent. Dit kan bijvoorbeeld worden geïmplementeerd tijdens evenementen zoals de Week van de Amateurkunsten.

3.  Wisselwerking tussen onderwijs en lokale verenigingen: Het benadrukken van de noodzaak van een goede wisselwerking tussen deeltijds kunstonderwijs, volwassenenonderwijs, lokale verenigingen (muziek, toneel, socio-cultureel) en de stad toont aan dat samenwerking en synergie van essentieel belang zijn voor het ontplooien van Vilvoords talent.


Deze aandachtspunten veronderstellen een strategie om lokaal talent te koesteren en te ondersteunen door middel van financiële middelen, specifieke activiteiten en effectieve samenwerking tussen onderwijs-instellingen, lokale verenigingen en de stad. Hierdoor kan Vilvoorde optimaal profiteren van het potentieel aan kunstzinnige en culturele creativiteit binnen haar gemeenschap.


AANDACHTSPUNT 6 

Structureel ondersteunen van verenigingen


Het zesde aandachtspunt legt de nadruk op de structurele ondersteuning van verenigingen in Vilvoorde. 


1.   Investering in betaalbare infrastructuur en uitrusting: Het blijvend investeren in betaalbare infrastructuur en uitrusting is een cruciale vorm van ondersteuning voor verenigingen. Dit speelt in op de meest gehoorde behoefte van verenigingen.

2.  Evaluatie en bijsturing van structurele werkingssubsidies: Het belang van regelmatige evaluatie en bijsturing van structurele werkingssubsidies wordt genoemd. Deze aanpassingen moeten rekening houden met de huidige en toekomstige behoeften van verenigingen, met inbegrip van de stijging van de levensduurte.

3.  Duidelijke criteria voor projectsubsidies: De noodzaak van duidelijke criteria voor de toekenning van projectsubsidies wordt benadrukt, samen met het verlagen van de drempel voor nieuwe verenigingen door een minimum aan administratieve lasten op te leggen.

4.  Coaching en ondersteuning voor startende verenigingen: De stad wordt opgeroepen om coaching en ondersteuning te bieden aan startende verenigingen, zoals het verstrekken van infopakketten en hulp bij het bekendmaken en promoten van activiteiten.

5.  Respectvolle en gecoördineerde activiteiten: Het belang van respectvolle en gecoördineerde activiteiten door de stad, met inachtneming van het verenigingsleven, wordt onderstreept. Een duidelijke hedendaagse communicatie is essentieel om verenigingen te betrekken.

6.  Aanmoedigen van samenwerking: De stad wordt aangemoedigd om samenwerking tussen verschillende verenigingen, organisaties, culturele centra, de bibliotheek, partnersteden en het stadsbestuur te bevorderen.


De Cultuurraad erkent dat het verenigingsleven een essentieel onderdeel is van het socio-culturele aanbod in Vilvoorde en benadrukt de behoefte aan voortdurende ondersteuning, aanpassing en samenwerking om de bloeiende verenigingen te koesteren.


AANDACHTSPUNT 7 

Erfgoed - Archief


Het zevende aandachtspunt benadrukt het belang van erfgoed en archief in Vilvoorde en stelt enkele concrete doelen en acties voor. 


1.   Bewaren en ontsluiten van erfgoed: De Cultuurraad streeft naar het stapsgewijs bewaren en ontsluiten van erfgoed, inclusief het industriële erfgoed zoals het tuchthuis, de kapel van het O.L.V. gasthuis, Horta-turnzaal, domein 3 fonteinen, trage en/of holle wegen, historische loodsen en infrastructuur langs het kanaal.

2.  Opstellen van een duidelijk erfgoedplan: De Cultuurraad pleit voor de opstelling van een duidelijk erfgoedplan als een belangrijk instrument om de bewaring en ontsluiting van erfgoed te coördineren en te bevorderen.

3.  Museum voor industriële archeologie: Wij adviseren om te onderzoeken of er een museum voor industriële archeologie kan worden opgericht om het industriële erfgoed te presenteren (bvb. in een vleugel van de Tuchthuiskazerne).

4.  Ontsluiting en tentoonstelling van archief: De Cultuurraad roept op tot het verder ontsluiten en toegankelijk maken van het archief. Verder wordt voorgesteld om regelmatig tentoonstellingen te organiseren om het erfgoed onder de aandacht te brengen, mogelijk in locaties zoals de bibliotheek, het stadhuis, en het infopunt. Zoals al eens gebeurde bij het openstellen van de Kantfabriek.

5.  Uitbreiding rol van de Erfgoedcel: De reeds opgerichte werkgroep "Erfgoed", omgedoopt tot Erfgoedcel van de stad, zou in de toekomst een bredere rol kunnen spelen als adviescommissie Erfgoed onder de Cultuurraad.

6.  Museum van de Stad: Het creëren van een museum van de stad, waarbij de adviescommissie Erfgoed en diverse erfgoedverenigingen een positieve rol kunnen spelen, wordt voorgesteld als een belangrijk aspect van een stad die zich als Centrumstad wil profileren.

7.   Degelijk catalogiseren van het archief: Het degelijk catalogiseren en onderbrengen van het stadsarchief en/of het archief van de Vilvoordse verenigingen wordt benadrukt als essentieel voor het bewaren van de geschiedenis van de stad en haar cultuur.


De Cultuurraad wijdt zich volledig aan het behoud, de promotie en de toegankelijkheid van het erfgoed en archief van Vilvoorde en benadrukt ook de potentie van erfgoed als een krachtig instrument voor het begrijpen en waarderen van de geschiedenis van de stad.


MIDDELEN


Het Memorandum van de Adviesraad voor Cultuur van de stad Vilvoorde benadrukt de noodzaak van voldoende middelen voor diverse culturele diensten en organisaties om gelijke tred te houden met de maatschappelijke evolutie van een centrumstad. Belangrijk zijn onder andere:


1.   Transparantie en medewerking van de stedelijke overheid: De transparantie en medewerking van de stedelijke overheid worden gewaardeerd, hoewel erkend wordt dat er nog enkele hindernissen moeten worden overwonnen.

2.  Vertrouwen in het welslagen: De Adviesraad voor Cultuur drukt het volste vertrouwen uit in het welslagen van het Memorandum en hoopt op raad en daad van de nieuwe legislatuur.


Voldoende middelen besteden aan cultuur sieren het beleid van een complexe stad als Vilvoorde.


Namens de Adviesraad voor Cultuur van de stad Vilvoorde,

De werkgroep Memorandum,

Vilvoorde, 27 maart 2024




Jon Igartua y Porres

voorzitter

Cultuurraad


Frans Ramael

penningmeester Cultuurraad


Bart Delvaux

dagelijks bestuur Cultuurraad


Koen Leys

K.T. De Violier


Zlatka Naydenova

De Patchmadammekes


Maxime Stroobant

Masereelfonds


Steve Van Camp

K.R.K. De Goubloem

Share by: